Stilhed

(Klik på logoet for at lytte til afsnittet)

HVAD
Den åndelige disciplin vi skal tale om i dag er stilhed. Stilhed er den anden af de fire ydre kristne discipliner. Enkelthed, stilhed, underlæggelse, tjeneste.

Stilhed som åndelig disciplin er tæt forbundet med begrebet solitude, at være alene.
Vi har brug for alene-tid, men vi har ikke brug for ensomhed.
Nouwen beskriver på engelsk de tre åndelige bevægelser som bevægelsen
from loneliness to solitude: from hostility to hospitality: from illusion to prayer (the lonely search for God). 

Der er altså en grunlæggende bevægelse i et åndeligt liv, som handler om at finde hjem hos sig selv. At få ejerskab over sig selv, så man oplever ikke at være ensom men alene. Så vi opdager, at vi er elskede og at Gud er mit indre.  At være ensom er en indre tomhed. At være alene er en indre helhed.
Målet med stilheden er ikke isolation, hvor man er afskåret fra andre. Målet er at vi ved at være stille og alene, kan genindtræde i fælleskabet på en ny måde.
Det er også derfor denne disciplin, er en del af de ydre discipliner. Det er dels noget vi gør med vores mund i det ydre, ved ikke at tale for en tid, men det er også noget vi gør med blik for at genindtræde i fællesskabet på en ny måde.

Kvaliteten af stilheden er altså vigtig. Der er en stilhed som egentlig er et magtgreb, hvor vi ligger folk på is – men stilhed som en åndelig disciplin er et skridt i overgivelse. Hvor vi lader Gud tage sig af vores omdømme og vores situation.
Måske kan du fornemme forbindelsen imellem bevægelsen fra ensomhed til alene og fra fjendskab til gæstfrihed. Når vi lær at være alene, kan vi også lære at være gæstfri.
På samme måde kan vi ved at lære at være alene give slip på det som er illusioner og lære ægte bøn, hjertemødet med Gud.
Disciplinen stilhed er altså tæt beslægtet med tanken om at være alene.

HVORFOR
Målet med stilheden er ikke at tale så lidt så muligt, men i stedet at finde ind til en måde at være på, så vi ved hvornår vi skal tale og og hvad vi da skal sige.
Den måde at være i verden på, den er afhængig af, at vi lære en dyb tillid til Gud. Stilhed er forbundet med tillid til Gud, fordi vi afgiver muligheden for at retfærdigøre os selv med ord. Ligesom vi afgiver muligheden for at at sikre vores omdømme og sikre vores ret, når vi påtager os stilheden.
Jesus trak sig regelmæssigt tilbage og brugte tid i stilhed.
Vores verden syntes at køre i meget højt gear og larme utrolig meget. Sådan har folk oplevet samfundet nærmest lige siden Jesu tid. Derfor er det stadig vigtigt også for os at søge stilheden. Det har folk gjort som efterfølgere af Jesus i hele kirkens historie.
Mange oplever at venskabet med Gud, åbner os mere for andre. Når vi bliver mere stille, så bliver vi også mere opmærksomme på mennesker omkring os. Det er derfor vi kan være i verden på en ny måde, når vi har trukket os tilbage i stilheden og fundet hjem hos os selv.

HVORDAN
Hvordan ser det så ud, at øve sig i stilhed?
Lad mig give tre bud på det:
For det første, kan man lede efter: Hverdagens små lommer af stilhed. 
Det kan fx være i trafikken, når du sidder og venter på lyssignalet.
Det kan være når du går hen ad vejen, måske på vej hen til en butik. 
Eller det kan være de øjeblikke, hvor du venter på at toilettet bliver frit.
Det er alt sammen muligheder for at værdsætte det at være alene, og opleve et øjebliks inde stilhed, uanset hvordan lydniveau og tempo ellers er omkring dig.
Når du bliver opmærksom på det, er der mange muligheder i løbet af dagen, for at være tilstede i øjeblikket. 
Det er hverdagens lommer af stilhed.

Det andet jeg vil foreslå er, at finde dit personlige stille sted.
Måske har du et sted, hvor du dagligt har sat tid af til stilhed. Det kan være et rum du har indrettet til det. Eller det kan være en bestemt stol, som du sidder i når du er stille. Det kunne være et hjørne i dit hjem, hvor du måske endda kunne hænger et lille ikon op eller hvor du kan lide udsigten.
Men det kunne også være steder uden for dit hjem, som bliver til små stille zoner for dig.
En bænk i en park, en bestemt lille gåtur, en kirke på din vej som står åben.
Jeg vil foreslå at du finder dit personlige stille sted.

Som det tredje, kan du overveje en retræte-tid.
Måske nogen kan se ideen i at sætte lidt længere tid af til stilhed. Det kunne være en dag sat af til ‘stilhed og meditation’ eller ‘stilhed og studie’ eller til ‘stilhed og tjeneste’. 
Eller hvad med et par gange om året at sætte nogle timer af til at overveje retningen på dit liv. Se på om dine værdier stemmer med dit liv. Om du faktisk gør det du gerne vil. Det kan et par timer i stilhed gøre rigtig meget ved.
For nogle kunne det måske endda være en mulighed at have et par dage eller en hel uge til stille retræte. Der er ikke nogen, der syntes det er nemt at lave den slags prioriteringer, men det er værd at prioritere dage med stilhed.
Du kan overveje om du skal finde retræte-tid.

Jeg ønsker dig god rejse ind i stilheden, og må du opleve at stilheden i dit indre bliver til et møde med Faderen.

Ressourcer:
BOG: Foster, Richard: Celebration of discipline
BOG: Dyhr & Munch: Jagten på Guds nærvær
Klassiske værker: Henry Nouwen, the lonely search for God

Offentliggjort af Lars Meilandt Hansen

Kristen, Gift, Præst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: