Studie

(Klik på logoet for at lytte til afsnittet)

HVAD

Den åndelige disciplin vi skal tale om i dag er studie. Studie er den fjerde af de fire indre kristne discipliner. Meditation, bøn, faste og studie.

Studie er en aktivitet, hvor vores sind formes efter det som det fokuserer på.

Hvis vi får en ny hobby fx træarbejde, så vil vores sind formes efter det som vi lærer af det. Vi begynder at ligge mærke til træsorter, samlinger, overfalde behandling, teknikker osv.

De vaner som vi indarbejder i vores sind, de vil forme sig efter det som vi studerer. 

Også det som vi studerer ubevidst twitter, nyhedsstrøm, netflix eller noget helt andet.

Studie adskiller sig fra meditation. I meditationen nyder vi et ord, i studiet forklarer vi det.

Studie adskiller sig også fra andagt. I studiet er vi optaget af at forstå, mens vi i en andagt vil være optaget af, hvad vi skal bruge det til.

HVORFOR

Jesus siger at: “sandheden vil sætte jer fri.”

Paulus skriver flere steder om, hvad vi skal bruge vores sind til. I Filipperbrevet skriver han: “alt, hvad der er sandt, hvad der er ædelt, hvad der er ret, hvad der er rent, hvad der er værd at elske, hvad der er værd at tale godt om, kort sagt: det gode og det rosværdige, det skal I lægge jer på sinde.” Det er altså vigtigt hvad vi fylder vores sind med.

I hans brev til de kristne i Rom, siger han: “lad jer forvandle, ved at sindet fornyes”.

Der er altså en del af vores åndelige formation, der sker ved studie. Ved at vi lader vores sind være optaget af gode ting, som derfor former tankernes vaner, og dermed forvandler sindet.

Vi kan tale om, at vi skal lade os mestre af stoffet vi studerer. For vi formes af det, når vi tilegner os det. Og dermed har vi ikke bare magt over det, men det får også magt over os.

Det skulle gerne fremgå allerede, at det er vigtigt, hvad vi fylder vores tanker med. Og at det frem for alt er det gode og det sande.

HVORDAN

Der er både verbale og non-verbale bøger vi kan læse.

Først og fremmest har vi Bibelen, som den primære kilde i den kristne tro. 

Men der er naturligvis også mange andre bøger, vi kan studere og blive opbygget af. Her taler vi om bøger i bred forstand, bøger, lydbøger, foredrag osv.

Med ikke-verbale bøger mener vi de ting, vi kan studere – selv om de ikke bruger ord.

Vi kan studerer naturen, situationer og handlinger. 

Det er altsammen noget vi kan koncentrere os om, og lade vores sind forme efter.

Der er fire skridt i studie.

Gentagelse. Koncentration. Forståelse. Refleksion.

Når vi skal tilegne os noget, så har vi brug for at gentage det. Læse det. Læse det igen. Skrive notater. Få det ind under huden. 

Efter gentagelsen kommer koncentrationen. Vi må fokuserer på stoffet.

Når vi har gentaget og koncentreret os, så kommer forståelsen frem. Vi begynder at kunne se sammenhængen imellem de enkelte dele.

Til sidst er refleksionen mulig, at vi spejler vores forståelse i resten af verden og os selv. Vi kan overveje implikationerne, hvad betyder denne forståelse for andre ting jeg har læst, for mennesker jeg kender og for mig selv.

Hvordan kunne det her så se ud helt konkret. Lad mig give tre foreslag:

  • Tag en dag eller to ud til at studere. Det kunne fx være en søndag, hvor du tog i et sommerhus eller på hotel og brugte dagen på at studere.
    • Det opleves måske som en stor investering, men jeg vil mene at det er investeringen værd.
    • Det som vi mest har brug for, er ikke ti muntter her og der, men længere blokke af tid, hvor vi mere intenst kan læse os ind i det vi studere.
  • Hvad skal du så læse? Du kunne fx forsøge at læse hele Første Mosebog eller Jeremias og lade dig synke ned i den. Ligge mærke til flowet og fortællingen. Du kan have en lille liste ved siden af dig, hvor du noterer de steder du vil vende tilbage til, når du har læst det hele igennem.

En anden model er at prøve at læse det samme lille skrift hver dag i en måned.

  • Fx Efeserbrevet eller Første Johannes brev. Læs det hver dag med et åbent sind og forvent at finde nye ting hver dag. På den måde vil du tilegne dig brevets overordnede struktur og sammenhæng. Du kan have en dagbog ved siden af, hvor du noterer de pointer du finder frem til. Du kan låne en kommentar til skriftet af din præst eller på biblioteket eller måske købe en.

Den tredje ting jeg vil foreslå er, at læse nogle åndelige klassikere.

  • Augustins bekendelser, Efterfølgelse eller fælleskab af Bonhoeffer. Det er kristendom af C.S. Lewis. The practise of the pressence of God af Brother Lawrence. Kærlighedens åbenbaring af Julia af Norwich. Eller måske noget nyere af Dallas Willard, Richard Foster eller lydbøger af Henri Nouwen. 
  • Og læs dem ikke bare, men studer dem – tag dem til dig. Hvis du fx finder en lydbog, som sætter vigtige ord på noget, så lyt til den to gange, tre gange. Indtil du har tilegnet dig ordene og forståelsen. Personligt forsøger jeg at bruge mantraet, when you strike gold, mine out the vein. Altså hvis du finder en guld forfatter så læs nogle flere bøger af ham, hvis du finder en guld bog – så tøm den for guld.

Der var altså tre ideer til at komme igang med den åndelige disciplin studie. En-dags-studie-retræte. Månedsprojekt med et lille bibelskrift. Læsning af åndelige klassikere.

Vi slutter med Paulus ord igen:

“Alt, hvad der er sandt, hvad der er ædelt, hvad der er ret, hvad der er rent, hvad der er værd at elske, hvad der er værd at tale godt om, kort sagt: det gode og det rosværdige, det skal I lægge jer på sinde.

Ressourcer:

BOG: Foster, Richard: Celebration of discipline, kapitel 3

BOG: Dyhr & Munch: Jagten på Guds nærvær

Beskrivelse: 

Klassiske værker:

Augustins bekendelser, 

Efterfølgelse eller fælleskab af bonhoeffer. 

Det er kristendom, cs lewis. 

The practise of the pressence og God af Brother Lawrence. 

Kærlighedens åbenbaring af Julia af Norwich. 

Dallas Willard: The devin conspiracy

Richard Foster: Streas of living water

Henri Nouwen: Life of the beloved & the lonely search for God mv.

bibelen.dk/nu

hvm prædikenserier

Timothy Keller

valgmenighed.tv

MF lyd arkiv https://teologi.dk/vi-tilbyder/bibliotek/lydbibliotek/


Offentliggjort af Lars Meilandt Hansen

Kristen, Gift, Præst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: