
(Klik på logoet for at lytte til afsnittet)
HVAD
Den åndelige disciplin vi skal tale om i dag er faste. Faste er den tredje af de fire indre kristne discipliner. Meditation, bøn, faste og studie.
Faste er at sige nej til et naturligt behov, for at opsøge en mere intens åndelig aktivitet
Vi kender til det at sige nej til naturlige behov fra andre steder fx sultestrejker og slankekure. Men faste er noget andet. Hvor sultestrejke og slankekure er et forsøg på at få kontrol og magt, enten over politik eller ens krop, så er faste et forsøg på at afgive kontrol og overgive sig til Gud.
HVORFOR
Det har været en almindelig praksis i hele kirkens historie at faste. Men det kan særligt være udfordrende i en kultur som vores, hvor vi er vant til dagligt at nyde rigeligt mad og drikke.
Vi skal ikke faste fordi mad er dårligt og den her verden er farlig. Nej vi skal faste fordi mad og drikke ikke kan stille de dybeste behov vi har, og den her disciplin er en god måde at være i kontakt med det på. Vi faster så at sige for vores åndelige sundheds skyld.
Jesus taler flere steder om at faste. Et sted er der en bestemt dæmon hans disciple ikke kan drive ud uden bøn og faste. Og når han underviser dem i Matthæus evangeliet kapitel 6 – om hvordan de skal leve som disciple, (der hvor han giver dem Fadervor), så siger han “når I faster”. Ikke “hvis I faster”, men “når I faster”. Han forventer det.
Samme sted finder vi også noget af motivationen for at faste. Jesus slutter sin lille undervisning om fasten med at sige: “Jeres far, som ser i det skjulte, skal lønne jer.” Der er altså en løn som Gud vil give os i fasten.
Mange som har fastet en del, beskriver at deres oplevelse af Guds nærvær og Guds omsorg er blevet styrket ved at faste.
Fasten må altid fokuserer på Gud. Lønnen er ikke så meget at vi får noget ud af Gud, som at vi få lov at fokuserer mere på ham. At faste er et festmåltid, et festmåltid af Guds nærvær og kraft. Det er den eneste gode måde at være i fasten på.
Ved at fokuserer mere på Gud, kommer der også nogle sidegevinster ud af det.
Vi kan fx opdage hvad der kontrollerer os. Følelser som vi plejer at dulme, kan ikke gemme sig når vi faster. Vi kan også opdage at vi modtager livet som en gave fra Gud hver dag. Desuden kan fasten hjælpe os med at få balance i vores liv, fordi disciplinen hjælper os til at se, hvor let vi bliver styret af alt muligt andet end det vigtigste i vores liv.
HVORDAN
Men hvordan skal man så komme i gang med at faste, hvis det er helt nyt for en.
Jeg vil lige nævne at vi kan tale om forskellige faster.
Først og fremmest er der mad-fasten, som er den vi behandler her. At vælge ikke at spise og evt drikke et stykke tid.
Men vi kan også tale om andre faster:
– media-faste. fx avis, sociale medier, fjernsyn eller en faste fra mobiltelefonen
– luksus-faste. fx kaffe, kosmetik, alkohol
– aktivitets-faste. fx fra træning, sociale aftaler eller noget andet som har taget overhånd for os
Jeg vil gå lidt videre med at tale om faste fra mad, fordi det er det Jesus mener, når han taler om faste i Matthæus evangeliet.
Det er vigtigt at sige, at mad er ikke er en god faste for alle. Hvis man har et usundt forhold til mad fx en spiseforstyrrelse, så skal man tale med en læge om det. Men hvis man har et nogenlunde sundt forhold til mad, så er det en rigtig god ide at faste fra mad.
Hvis du skal faste, så du kan have en hel eller en delvis faste.
Du kan faste en hel dag, eller bare noget af en dag.
Du kan vælge at faste fra al mad eller bare fra bestemte madvarer som kød, brød, slik osv.
Du kan begynde at eksperimentere med at faste, og hvis du oplever at det er noget Gud kalder dig til at gøre mere af, så kan du begynde at faste en dag om ugen.
Når du faster, så gør det for Gud og ikke for mennesker. Det er også det Jesus siger i Matthæus 6. Når du faster så pas dit arbejde og gør dine pligter som ellers. Bær rundt på din sult som din lille hemmelighed med Gud. Det kan være, det er nødvendigt for din familie at vide det, det er det fint. Men fortæl det kun til dem der har brug for at vide det. Hvis du får folks anerkendelse for din faste, så vil det blive din eneste belønning.
Det er vigtigt at du bruger den tid du får i overskud, som du normalt ville bruge på at spise, på opbyggelige ting. Primært at bede.
Hvis du gerne vil igang med at faste, så find en god dag til det. Mange har fundet at en enkel 24-timers faste er en god begyndelse.
Når du har spist aftensmad, så springer du morgenmaden over og til middag springer du middagsmaden over. Og så spiser du igen din aftensmad næste aften.
I de første uger kan man fint drikke frugtjuice i stedet for måltiderne.
Men efter et par uger, kan man skifte over til blot at drikke vand.
Hvis du begynder at faste på den her måde, så vil du nok opleve lidt ubehag eller sult-smerter. Det er helt normalt og ikke rigtig sult, men bare kroppen der ikke er vant til at opleve sult.
Når Richard Foster skrive om dette, så siger han at kroppen er som et forkælet barn. Og sådan et barn har ikke brug for eftergivelse men disciplin.
Til at starte med vil du være meget opmærksom på de fysiologisk ændringer du oplever. Men med tiden kan fasten blive en indre virkelighed som du bære rundt med dig midt i alle livets almindelige gøremål.
Hvis du har vænnet dig til at faste 24-timer, så kan du endda overveje at faste lidt længere. Måske 36 timer – altså 3 måltider. Nogle skal måske faste nogle dage. Hvis du får lyst til at undersøge dette mere, kan du med fordel læse andres beskrivelse af, hvordan de forskellige dage opleves, så du kan forberede dig på det. Det er sandsynligt at en længere faste vil få stor betydning for resten af dit liv.
Målet er at fokuserer på Gud med større intensitet for en tid. Og din far, som ser i det skjulte vil lønne dig. (Matt 6)
Ressourcer:
BOG: Foster, Richard: Celebration of discipline, kapitel 3
BOG: Dyhr & Munch: Jagten på Guds nærvær
BOG: Vejledning til faste, Halldorf
Prædiken: HVM fastelavns prædiken 2019
Beskrivelse: 24-7 beskrivelse af faste